torsdag, oktober 11, 2007

Ramadan och Eid ul-Fitr


---- Från Wikipedia -----
Ramadan är viktig högtid för muslimer som är den nionde månaden i den musliska kalendern, samt även den heliga fastemånaden.
Under ramadan är alla vuxna, friska och bofasta muslimer skyldiga att, från gryning till skymning, avhålla sig från mat, dryck, rökning samt sexuella relationer. Undantag från skyldigheten att fasta kan även förekomma vid försvagning på grund av till exempel hög ålder, samt för kvinnor vid amning och menstruation.



---- Från Wikipedia -----
Eid ul-Fitr är den stora glädjefest,som avslutar den muslimska fastemånaden Ramadan.Högtiden firas i upp till tre dagar, och muslimerna blir här påminda om att de ska betala zakat till andra behövande muslimer.
Fitr betyder avbrott och symboliserar därmed avslutandet av fastan och alla dåliga vanor. Under festdagen går den typiska muslimska familjen upp tidigt och går på särskilda bönemöten som hålls i stora moskéer, på stora öppna platser eller arenor. Festligheterna inleds efter bönerna med besök hos släkt och vänner och tacksägelser till skaparen. Eid är en tidpunkt då man samlas och förnyar vänskap och familjeband.


Kan du skriva mer om Ramadan? T.ex. varför är det fest? Äter man någon speciell maträtt? Eller, berätta om något annat du tycker vi bör känna till.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ramadan är en muslim månad , det är differens år emellan muslim och kristen dt är 579 år , alla muslim fest för respekt det muslim bok befann skjuta ner på profet mohamed.

Anonym sa...

Ramadan är den nionde månaden i den muslimska kalendern, samt även den heliga fastemånaden, en av islams fem pelare.

Ramadan är en viktig högtid för muslimer då det är under denna månad som "Allmaktens", "Kraftens", "Ödets" eller "Härlighetens" natt (Laylat al-Qadr) anses ha infallit, sannolikt under det tjugosjunde dygnet i månaden. Det var då Guds (Allahs) budskap genom ärkeängeln Jibril (Gabriel) började uppenbaras för profeten Muhammed, vilket sedan nedtecknats i islams heliga skrift Koranen. Högtiden Ramadan kan därför närmast jämföras med det kristna julfirandet till minne av Kristus födelse. (Koranens ställning inom islam kan med andra ord sägas motsvara Kristus ställning inom kristendomen

Anonym sa...

Kan du skriva mer om Ramadan? T.ex.
Ramadan är viktig högtid för muslimer
Ve all vänta den monader far tycke.

Varför är det fest?
Eid ul – Fitr är den stora glädjefest.som avslutar den muslimska.

Äter man någon speciell maträtt? Eller, berätta om något annat du tycker vi bör känna till.
Vi ätter speciell maträtt.

Anonym sa...

Maryam, ramadan är muslimernas heliga månader som alla muslimska fastar. I ramadan fastar muslimer hela dagarna och äter de när solen går nere eller kvällen.De sista tio dagarna i ramadan är mycket speciella. Under en av nätterna de sista tio dagarna inträffar något som heter Laylat ul Qadr, Allmaktens Natt. Allah säger i Koranen: ”Ha mim. Vid Skriften som är klar i sig själv och som klart framställer sanningen! Dess uppenbarelse [inleddes] under en välsignad natt. Vi har aldrig upphört att varna [människorna...

Anonym sa...

Ramdanen kommer engåg i åren,den är viktik for muslimer, när kom ramadan blir jag glad.Efter Ramadan ochså har en dag som heter ciid.Vi ätter mycke gudis halawa och kaffe. Efter går vi mouske'en,vi ska hels verandra och glader mycket, vi köpa nya kläder.Ramadanen bestemar bara Allah.Då säjar vi Ramadan Kariim.

Anonym sa...

När ramadan är slut har vi en stor dag som heter Eid al fitr.Den dagen äter vi mycket mat vi måste köper nyer kläderna,mycket godis till barn .Vi går till mouske på morgonen och beder .Vi är glada och dansa fira hemma med familjen