lördag, januari 05, 2008

DEN HÄR HISTORIA ÄR OM ALI BABA

Det var en gång en fattig man som hette Ali Baba. Han plockade ved i skogen och sålde den till människorna i staden. 

En dag fick han se 40 rövare. Ali Baba gömde sig uppe i ett träd. Rövarna tog sig in i en grotta genom att säga ”Sesam öppna dig”.

När rövarna ridit bort smög Ali Baba fram och sa ”Sesam öppna dig”. Inne i grottan fanns massor med dyrbara tyger och massor med guld och ädelstenar

Fröken

Ali Baba står i grottan han tittar på sin åsna.

Sen undrar han hur mycket guld åsnan orkar bära.

Sen lastar han guld på åsnan.

Han gömmer sin last med några vedpinnar.

Karim

Ali Baba berättade för sin fru och han sa: ”Jag hittade en grotta full med guld”

Så han och hans fru kunde inte räkna dem. Istället lånade de en våg av 

Kasim, som var Ali Babas bror.

Ali Baba kom hem från grottan. Han har mycket pengar och mycket guld. Ali Babas bror heter Kasim. Han säger till Ali Baba kom vi måste prata. Ali Baba kommer med Kasim och de berättar om grottan. Kasim säger var ligger grottan. Ali Baba berättar det, du ska bara säga ”Sesam öppna dig”. 

Kasim springer till grottan. Kasim tittar och är munter och han säger: ”Sesam öppna dig”. Dörren öppnade sig Kasim tittar på alla pengar och allt guld, han sitter och skrattar. Dörren stänger sig och Kasim kan inte öppna. Rövarna kommer och säger ”Sesam öppna dig”. Rövare såg Kasim och fångade Kasim.

Serwan

Här kommer rövarhövdingen till sin grotta. Han vill lämna lite guld. Han säjer: ”Sesam öppna dig” och Sesam öppnade dörren. Och han gick in i grottan och lämnade guldet . Han är mycket glad när han ser allt sitt guld. Och säger: ”Oj, oj, oj det var mycket guld som jag har sparat!”

Sirwan

Efter rånarna kom tillbaka och hittade Kasim instängd i grottan, dödade de honom och högg hans kropp i fyra delar innanför dörren.

Skriver –mr Mohamed Ahmed Hassan

Heddi klass

Hemma blev Kasims hustru orolig och övertalade Ali Baba att leta efter sin bror. Ali Baba hittade honom och tog hem sin döda bror. Men hur skulle de kunna begrava brodern utan att hela staden fick reda på det?

Ali Baba hade en väldigt snabbtänkt slavinna, Merdjane. Hon tänkte ut en plan. Först gick hon många gånger till apoteket för att köpa medicin åt Kasim, så att alla skulle tro att han var mycket sjuk, Hon lyckades också få en skräddare att både sy ihop Kasim och att sy en svepning åt honom.  Sedan kunde de begrava honom.

Fröken

Merdjane ser att rövarhövdingen kommer efter Ali Baba.

När Ali Baba gick hem skickade rövarhövding en spion, som satte kryss på dörren. Han red tillbaka . Merdjane ser att han gör så. Hon kommer på att kryssa på alla grannars dörrar att det blir blandat med Ali Babas hem. När rövarhövding kommer och ser att alla dörrar är kryssade förstår han inte var Ali Baba bor.

Mahdi

En rövarhövding kom tillbaka Ali Babas gata.  Han gav inte upp sina planer på att döda Ali Baba.

Han träffade Merdjane och pratade med henne.

Rövarhövding säger: Jag vill parkera mina Olje-åsnor här hos Ali Baba.

Han säger: Jag har mycket olja 25 fullastade åsnor!

Hon säger: Varsågod.

Merdjanes lampa slocknade. Så hon gick ut för att låna lite av oljehandlarens olja. När hon kom nära den första säcken hörde hon någon viska: ”Är det dags?”. ”Nej, inte ännu”, sa Merdjane. Hon kollade alla säckarna och i alla utom den sista där det verkligen fanns olja var det någon som viskade ”Är det dags?” Då förstod hon att oljehandlaren var samma person som rövarhövdingen. Och att rövarhövdingen ville döda hennes husbonde Ali Baba!

Hon kokade upp en massa olja och hällde den heta oljan i säck efter säck så att alla rövarna dog. När rövarhövdingen tyckte det var dags att slå till var alla hans rövare döda. Han flydde hals över huvud.

Fröken

Rövarhövdingen öppnade tygaffär på Ali Babas gata.

Han blev god vän med Kasims son.

En dag pratade rövarhövdingen med Ali Baba och han gick till Ali Babas hus för att äta mat hos Ali Baba.

ABDUL HAKIM

I  Ali Babas hus hade man fest. Han bjöd en köpman från tygaffären till festen.

De drack sprit på balkongen.

Merdjane såg honom och mindes honom. Han var rövarhövdingen!

Merdjane kände igen rövarhövdingen. Efter maten berättade hon för Ali Baba. Hon tänkte ut en plan.  Hon kom in för att dansa för gästerna och ur sina slöjor drog hon upp en dolk och dödade rövarhövdingen.

habiibo

En rövarhövding kommer på fest. Ali Babas fru är där. Han säger: ”Jag tycker om dig och jag vill gifta mig med dig.” Meridiana säger: ”Nej jag  tycker  om Ali Baba. Jag är gift med Ali Baba.  Kom, kom,

Ali Baba.”

Han kommer och fattar kniven och sticker rövarhövdingen och rövarhövdingen dör.  Rövarhövdingen faller och säger: ”Tyvärr Meridiana. Jag tycker om dig!!!!!!!” 

Hussein 

Och hade fröken fått sista ordet hade historien slutat så här:

När Ali Baba fått allting förklarat för sig blev han så glad och tacksam att han lät Merdjane bli fri! Hon fick till och med gifta sig med Kasims son.

Så småningom vågade Ali Baba sig in i grottan igen. Han såg att allting var orört och förstod att alla rövarna nu var döda. Att han blev mycket rik och levde gott i alla sina dagar förstår ju vem som helst.

Men utan Merdjane hade det inte gått så bra!

P.S.

Det här skrev vi strax före jul och vissa av skribenterna har inte signerat sina bidrag. Något bidrag kan också ha gått förlorat i hanteringen, vilket jag ber om ursäkt för.

Bland de osignerade bidragen gömmer sig följande författare: Mohaa, Parichat, Chuntima och Liibaan.

Inga kommentarer: